
W drugim roku życia dieta dziecka jest już bardzo różnorodna, jednak gdy maluch jest alergikiem, jego dieta jest ustalana indywidualnie przez lekarza. Na przykład u dzieci ze zdiagnozowanym uczuleniem na mleko krowie nie zaleca się podawania dziecku jogurtów, kefirów, twarożków czy pełnego mleka krowiego przed ukończeniem 12. miesiąca życia. Zazwyczaj nie ma jednak wskazań do opóźniania podawania dziecku innych nowych potraw.
Produkty silnie alergizujące, które należy włączać do diety ostrożnie, to:
- wywary z mięs
- kakao
- czekolada
- miód
- orzechy
- ryby
- cytrusy
- owoce jagodowe (maliny, truskawki, poziomki)
- pomidory
- jaja
- seler
- owoce drobnopestkowe, np. truskawki, maliny
- pomidory
Jeżeli po którymś ze składników wystąpią objawy alergii, nie wprowadzaj następnego nowego pokarmu przed ustąpieniem objawów uczulenia.
Warto pamiętać, że można się uczulić tak naprawdę w każdym wieku oraz że alergizować mogą również produkty, które nie są silnymi alergenami.
Pamiętaj! Wszelkie decyzje związane z dietą dziecka zawsze konsultuj z lekarzem.